Geefwet: Brussel akkoord met extra belastingvoordeel cultuurgiften

De Europese Commissie heeft het extra belastingvoordeel voor giften aan culturele instellingen goedgekeurd. Hierdoor mogen giften aan culturele instellingen [musea, theaters, schouwburgen] definitief met een bepaald percentage worden vermenigvuldigd waardoor er een hoger bedrag in de belastingaangifte kan worden afgetrokken, zo meldt het ministerie van Financiën. Particulieren mogen voor de inkomstenbelasting

De Europese Commissie heeft het extra belastingvoordeel voor giften aan culturele instellingen goedgekeurd. Hierdoor mogen giften aan culturele instellingen [musea, theaters, schouwburgen] definitief met een bepaald percentage worden vermenigvuldigd waardoor er een hoger bedrag in de belastingaangifte kan worden afgetrokken, zo meldt het ministerie van Financiën.

In zijn reactie op 20 maart 2013 na de goedkeuring van Brussel zegt Staatssecretaris Weekers van Financiën te hopen dat particulieren en bedrijven de Geefwet nu ten volle gaan benutten en heeft mede hierom het gebruik van de multiplier goedgekeurd tot en met de belastingaangifte over 2017. De verlenging van de termijn wordt opgenomen in het Belastingplan 2014 of in de Overige Fiscale Maatregelen 2014.

De Geefwet werd op 1 januari 2012 van kracht en de daarin opgenomen multiplier is bedoeld  om fondsenwerving voor culturele instellingen aantrekkelijker te maken.

Particulieren mogen voor de inkomstenbelasting 25% meer aftrekken dan ze geven. Voor hen kan het extra belastingvoordeel bij de maximale gift van € 5.000 oplopen tot € 650. Bedrijven mogen voor de vennootschapsbelasting de aftrek van hun gift met 50% verhogen. Voor hen kan het extra voordeel oplopen tot € 625.